4 Şubat 2014 Salı
06:04 1

Baş Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Hastaneye gitmeden önce baş ağrısı hakkında biraz bilgi hiç fena olmaz değil mi?

Baş Ağrısı Nedir?

Çevremizde en sık rastladığımız rahatsızlıklardan bir tanesi baş ağrısıdır. Baş ağrısı başımızın herhangi bir bölümde olabileceği gibi kafa derisinde ve yüzünde olabilir. Kısa süreli ağrıların yanı sıra uzun süren ağrılarda vardır. Baş ağrısını oluşturan etkenleri ikiye ayırabiliriz...
Baş ağrısı vücudumuzun başka bir yerindeki rahatsızlıktan dolayı oluşuyorsa 'ikincil baş ağrısı' denir. Kaynağı başka bir hastalık olmayan ağrılar ise 'birincil baş ağrısı' sınıfındadır.
Migren ağrısının nedeni günümüzde tam olarak bulunmuş değildir. Migren ağrıları beyin damarlarının iç ve dış etkenlerle genişlemesi ve daralmasıyla oluşur. Stres, açlık, uykusuzluk, çikolata, gibi besin türleri migreni tetikler. 

Baş ağrısına neden olabilecek hastalıklar

  • Beyin hastalıkları
  • Beyin tümörleri
  • Beyin basıncının yükselmesi
  • Beyin enfeksiyonları
  • Sinüzit
  • Baş ve boyun yaralanmaları
  • Beyin damar hastalıkları
  • Beyin sinir hastalıkları

Günlük Kronik Baş Ağrılarının Sebepleri

Bu ağrıların nedenleri arasında ikincil baş ağrılarına sebep olan bir rahatsızlıktan meydana gelebilir. Aynı zamanda birincil grup baş ağrısına yani herhangi bir kaynağı olmayan rahatsızlıklardan da oluşabilir. Genel olarak kronik baş ağrılarından şikayetçi olan kişilerde çok sık ilaç kullanımı görülmüştür. İlaçlara ve ağrı kesicilerine alışan bedenimiz ağrı kesici isteğini baş ağrısıyla dile getirir. Haftalık 3 günden  ve 9 kereden fazla ağrı kesici alırsanız kronik baş ağrılarına izin vermiş olursunuz. 

Baş ağrısına ne iyi gelir?

Baş ağrılarının nedenleri saymakla bitmez. Başımız ağrıdığı zaman çoğumuz hemen bir ağrı kesici ilaç almak isteriz. Ancak her baş ağrısını bu yöntemle geçirmek mümkün olmaz. Başınız ağrıyorsa, önce o gün neler yediğinizi hatırlamaya çalışın. Bilimadamları çikolata, fındık fıstık, ve peynirin baş ağrılarını tetikledikleri kanısındalar.
Bu saydığımız yiyeceklerin hepsinde tiyramin adıyla bilinen bir kimyasal madde var. Bu madde, baş ağrısına neden olabiliyor.

Rahatlama

Yoga, meditasyon gibi yoğun konsartrasyon gerektiren aktivitelerle baş ağrısını gidermek mümkün. Bacak ve boyun kaslarını ritmik olarak kasıp gevşetmenin ağrıyı gidermede etkili olduğu söyleniyor.

Fazla Işık

Stres, gürültü, çakan spot ışıklar ya da aşırı aydınlık migren ataklarına neden olabilir. Güneş gözlüğü takarak ya da gürültülü yerlerden uzak durarak baş ağrısı engellenebilir.

Akupunktur Tedavisi

Akupunktur iğneleri vücudun acı dindiren mekanizmalarını harekete geçirerek başağrısını son verebilir.

Mineral

Migrene karşı özellikle magnezyum gibi gerekli ölçüde mineral takviyesi yapmak gerekir. Magnezyum, beyindeki damarları rahatlatarak kan akışını iyileştirir.

Botulinum

Yüzdeki kırışıkları ya da aşırı terlemeyi gidermek için kullanılan ve bir çeşit zehir olan botulinum, boyundan ya da başın belirli yerlerinden enjekte edildiğinde kas gerginliği ve başağrısını gideriyor.

Limonlu kahve

Koyu kahvenin içine sıkılan limon suyu, baş ağrısının giderilmesinde etkili oluyor. Kahve, ağrı `yı beyne taşıyan sinyalleri durduruyor, limon da kafeinin hızla etkili olmasını sağlıyor.

Nane yağı

Nane yağı, kronik başağrılarına karşı yeni mucize olarak kabul ediliyor. Araştırmalar alna ve şakaklara sürülen nane yağının etkili olduğu ortaya çıkardı

Papatya Buğusu

İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veyakurutulmuş papatyalar konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak papatyadan çıkan buhar genize çekilir. Bu da baş ağrısı önler ve rahatlamanızı sağlar.

Sıcak-Soğuk Terapi

Özellikle sinir gerginliğinden ve stresten kaynaklanan ağrılar için soğuk kompres yararlıdır. Kas incinmesi ve yorgunluk gibi nedenlerin yarattığı baş ağrılarına karşı ise sıcak kompres yararlıdır.

Baş Ağrısına 'Nöroloji' Bölümü Bakar!'

1 yorum:

Uyarı

www.hangi-bolum.com'daki yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenmiş bilgilerdir. Kesinlikle teşhis ya da tedavi amaçlı olarak kullanılamaz. Sitemizi bilgi edinmek amacıyla kullanınız. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.
Sitemizi ziyaret eden herkes bu kullanım kurallarını kabul etmiş sayılırlar.
Teşekkürler...